Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013

ΦΑΙΡΟΥΖ


Fairuz

fei13 | Μουσική | Πέμπτη, Ιούλιος 5th, 2007
fairuz2_jpg.jpg
Το Σάββατο 7 Ιουλίου, στο θέατρο Ηρώδου Αττικού, θα πραγματοποιηθεί, μια σπάνια και μαγική συναυλία.
Κοντά μας η “Πρέσβειρα των Αράβων”, η πιο σημαντική μορφή του αραβικού μουσικού κόσμου, η θρυλική Fairuz.
Σπάνια το ελληνικό κοινό έχει την ευκαιρία να ζήσει τέτοιες μεγάλες βραδιές, όπως αυτή της 7ης Ιουλίου, καθώς η Νουχάντ Χαντάντ - όπως είναι το πραγματικό όνομα της μεγάλης κυρίας του λιβανέζικου τραγουδιού, Φαϊρούζ, θα παρουσιάσει στο κοινό που τη λατρεύει, για πάνω από 50 χρόνια, τις μεγαλύτερες επιτυχίες της.
Η Φαϊρούζ, “η ψυχή του Λιβάνου” όπως την αποκαλούν ήδη από τη δεκαετία του 1970, είναι παγκοσμίως γνωστή όχι μόνο για την προσφορά της στο τραγούδι, αλλά και ως σύμβολο ειρήνης και πολιτισμού. Φιγούρα διεθνώς αναγνωρίσιμη, έχει εμφανιστεί στις μεγαλύτερες μουσικές σκηνές της Δύσης και της Ανατολής και για τον αραβικό κόσμο αποτελεί σύμβολο της εθνικής του ταυτότητας και της πλούσιας πολιτιστικής του κληρονομιάς.
Η ιδιαίτερη χροιά της φωνής της και η ικανότητά της να ενσωματώνει στις ερμηνείες της στοιχεία διαφορετικών μουσικών παραδόσεων την έκαναν να ξεχωρίσει από πολύ μικρή ηλικία. Έτσι, το μικρό ντροπαλό κορίτσι που μεγάλωσε σ’ ένα χωριό του Λιβάνου και τραγουδούσε τη δεκαετία του ‘40 στη χορωδία του τοπικού ραδιοφώνου, εξελίχθηκε σε μια διεθνώς αναγνωρισμένη σούπερ σταρ, που μαγεύει τα πλήθη με την παρουσία της (το όνομά της εξάλλου σημαίνει “πολύτιμος λίθος”).
Παρά την παγκόσμια επιτυχία και αναγνώρισή της, για τη Φαϊρούζ προτεραιότητα παραμένει ο απλός ακροατής του ανώνυμου πλήθους, που είναι και ο κινητήριος μοχλός για να ξεδιπλώνει το ταλέντο της.
Lawa7 Mandelek
BΙΟΓΡΑΦΙΑ
Γεννημένη το 1935 στο Λίβανο, παιδί μιάς φτωχής οικογένειας, μεγάλωσε στη Βηρυτό και το πραγματικό της όνομα είναι Nouhad Haddad. Από τα πρώτα χρόνια της ζωής της, εκδήλωσε την αγάπη της για την μουσική και το τραγούδι, συμμετέχοντας στη χορωδία του σχολείου και συνηθίζοντας να ακούει ραδιόφωνο από τα ανοιχτά παράθυρα των γειτονικών σπιτιών.
Η μεγάλη ευκαιρία της παρουσιάστηκε στα τέλη της δεκαετίας του ‘40 όταν επελέγη για να τραγουδήσει σ’ ένα ραδιοφωνικό πρόγραμμα. Λίγα χρόνια αργότερα, γνώρισε τον συνθέτη, και μελλοντικό σύζυγό της, Assi Rahbani, που μαζί με τον αδερφό του Mansour έγραψαν πολλά τραγούδια για εκείνη. Οι τρείς τους, άλλαξαν ριζικά το τοπίο στη σύγχρονη Αραβική μουσική. Το Itab ήταν το τραγούδι που απογείωσε την καριέρα τους και την καθιέρωσε στον Αραβικό κόσμο ως τραγουδίστρια-σύμβολο. Τότε ήταν που μετονομάστηκε επίσημα σε Fairuz, που στα αραβικά σημαίνει ‘τυρκουάζ πολύτιμος λίθος’, καθότι η φωνή της θεωρείτο ως κάτι εξαιρετικά πολύτιμο.
Το καλοκαίρι του 1957, στο Διεθνές Φεστιβάλ του Baalbeck, τραγούδησε για πρώτη φορά ζωντανά μπροστά σε κοινό, το οποίο την αποθέωσε. Οι σπουδαιότεροι ποιητές και στιχουργοί του Αραβικού κόσμου έγραψαν τραγούδια ειδικά για εκείνη. Η ίδια, έχει δώσει πάμπολλες sold-out συναυλίες σε όλον τον κόσμο, στους πιο σημαντικούς χώρους (Albert Hall στο Λονδίνο, Carnegie Hall στη Νέα Υόρκη, Olympia στο Παρίσι) και στην πολύχρονη καριέρα της έχει ερμηνεύσει πάνω από 800 τραγούδια.
Έχει επίσης συμμετάσχει σε πολλές θεατρικές παραστάσεις και κινηματογραφικές ταινίες. Μεγάλοι πολιτικοί ηγέτες την έχουν τιμήσει με τα σημαντικότερα βραβεία. Για την Fairuz, το τραγούδι δεν είναι απλώς ένα επάγγελμα αλλά τρόπος ζωής. Αυτή η αφοσίωση στην τέχνη της έχει καθορίσει την πορεία της, και την κάνει να ξεχωρίζει στο παγκόσμιο μουσικό στερέωμα ως διαχρονικό σύμβολο πολιτισμού.
Τη συναυλία καθιστά σημαντικότερη το γεγονός ότι τα έσοδα θα διατεθούν στη Διεθνή Κίνηση Γυναικών για την Ειρήνη και την υλοποίηση του προγράμματος που αφορά στην παροχή βοήθειας στον άμαχο πληθυσμό, ειδικότερα στα παιδιά του Λιβάνου.
Τιμές Εισιτηρίων:
Διακ. 500, Α’ 300, Β’ 200, Γ’ 100, Ανω 40
Μειωμένο: Γ’ 50, Ανω 20

Δεν υπάρχουν σχόλια »

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου